"En eenmaal zo aan de gang, merkt u dat u ook niet meer terug kunt naar uw oude zelf." Floor Basten en Kerstin van Tiggelen in het voorwoord van het Handboek Buitenpromoveren

Nieuwsbrief januari 2014

  -

NIEUWSBRIEF
januari 2014

Handboek Buitenpromoveren

Hét oriëntatiepunt voor promoveren
naast of na een carrière

 
         
    Goede voornemens
Als we de media mogen geloven, treat dan wordt 2014 weer een jaar van vooruitgang. Alle reden dus om ook uw eigen vooruitgang een extra boost te geven door nu inderdaad te beginnen met promoveren, cialis of door te pakken en de volgende fase van uw promotietraject in te gaan. Bent u zelf niet zo van het promoveren? Het Handboek Buitenpromoveren is ook een bijzonder inspirerend cadeau voor een collega, doctor vriend of familielid!
   
   
Zelfcitatie en plagiaat
Zelfplagiaat bestaat niet, zo stelt de Volkskrant van zaterdag 11 januari (p. 35), want je kunt niet stelen van jezelf en ook de gedragscode wetenschappelijke integriteit kent deze daad niet. Daar is de kous echter niet mee af. De ophef rond Peter Nijkamp bevestigt weer hoeveel belang de wetenschap hecht aan oorspronkelijk werk.

Hoofdstuk 4.9 van het Handboek Buitenpromoveren wijdt hieraan uitgebreid aandacht. Een fragment: "U maakt uzelf niet alleen kwetsbaar als u plagieert, maar het omgekeerde is ook waar: “You will never lose by giving credit. Indeed, you are likely to gain respect and trust by doing so fastidiously” (Rugg & Petre, 2004, p. 73).

Toch kan het zomaar voorkomen dat u plagieert zonder het te weten. Merton noemt dit cryptomnesia, de “seemingly creative thought in which ideas based upon unrecalled past experience are taken to be new” (1973, p. 403). Wetenschappers die te goeder trouw zijn, kunnen hierdoor voortdurend een angst voelen dat “this most cherished original idea may actually be the forgotten residu of what he had once read or heard elsewhere” (1973, p. 403)."


Natuurlijk wordt in het Handboek ook uitgewerkt wat wel en niet oorspronkelijk is; een criterium waar veel beginnende onderzoekers mee worstelen.
   
   
NRC-recensie: vijf sterren!
"Het Handboek Buitenpromoveren komt [...] als geroepen." Zo concludeert de NRC voor (buiten)promovendi in spe en onderweg, begeleidende hoogleraren, en iedereen die bij promotietrajecten naast en na een carrière is betrokken. Bovendien oordeelde de krant dat het Handboek net zo gedegen is opgezet als een proefschrift. De positieve recensie werd in maar liefst de volle vijf van de vijf sterren uitgedrukt. Lees hier de volledige NRC-recensie.
   
   
Promovenditelefoon
Hulp nodig bij de structurering van uw onderzoeksvoorstel? Moeite met schrijven? Het overzicht kwijt of het gevoel dat u vastzit? Ruzie met uw hoogleraar? Motivatieproblemen? Praktische vragen over rechten en plichten? De Promovenditelefoon adviseert en begeleidt. Bellen naar de promovenditelefoon kost € 0,30 per minuut. U krijgt iemand aan de lijn die ervaring heeft met het begeleiden van promovendi, ook buitenpromovendi.

De Promovenditelefoon is een initiatief van Floor Basten, een van de auteurs van het Handboek Buitenpromoveren, en omvat een breed netwerk van begeleiders, onder wie ook de andere auteur, Kerstin van Tiggelen.
   
   
Reacties van lezers
Mede dankzij de fantastische NRC-recensie en de feestdagen stromen sinds de introductie in oktober tot nu de bestellingen achter elkaar binnen. Zelfs vanuit de USA en Australië! Bovendien werd er direct druk getwitterd over het Handboek Buitenpromoveren.


   
   
Beste onderzoeksboeken in webshop
Bij een diepgaand promotieonderzoek zijn behalve bronnen over het onderwerp ook stijlgidsen en boeken over onderzoeksmethoden veel geraadpleegd. Wij hebben de belangrijkste uitgaven in het Nederlands en Engels al voor u bij elkaar gebracht en overzichtelijk geordend. Op handboekbuitenpromoveren.nl bestelt u ze snel en rechtstreeks bij Bol.com.
   
   
Handboek Buitenpromoveren bestellen
Maak € 54,95 (Europa € 64,95, wereld € 70,95) over op rekening 78.13.92.446 (IBAN NL44 TRIO 0781 3924 46) t.n.v. Basten - van Tiggelen, Nijmegen, onder vermelding van naam en bezorgadres. Zie ook handboekbuitenpromoveren.nl.
   
         
 - - -
Uitgever: Accent Grave vof | KvK 34075236 | BTW NL8001.54.058.B.01 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.