"En eenmaal zo aan de gang, merkt u dat u ook niet meer terug kunt naar uw oude zelf." Floor Basten en Kerstin van Tiggelen in het voorwoord van het Handboek Buitenpromoveren

Nieuwsbrief december 2014

  -

NIEUWSBRIEF
december 2014

Handboek Buitenpromoveren

Hét oriëntatiepunt voor promoveren
naast of na een carrière

 
         
   
Buitenpromovendus wint De la Court prijs
Marcel Spierts heeft met zijn proefschrift De stille krachten van de verzorgingsstaat (2014) de De la Courtprijs 2015 gewonnen. Deze prijs, een bedrag van € 7.500,-, is bedoeld voor onderzoek dat onbezoldigd en zelfstandig is uitgevoerd. In Handboek Buitenpromoveren besteden we in hoofdstuk 6.12, Prijzen en awards, aandacht aan de mogelijkheden om een extra gouden randje om het proefschrift te krijgen. De uitreiking is in februari.
   
   
Promotiebeurs voor leraren
Docent en plannen voor promotieonderzoek? De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (onderdeel van ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) stelt een speciale beurs beschikbaar als ondersteuning bij het schrijven van een proefschrift. Bedoeld voor leraren uit het primair, voortgezet, middelbaar beroeps-, hoger beroeps- en speciaal onderwijs.

De beurs bestaat voor het grootste deel uit een loonkostencompensatie voor de school als werkgever, zodat de docent twee dagen in de week kan worden vrijgeroosterd. Daarnaast is er een deel voor persoonlijke onkosten. Er zijn geen beperkingen aan het onderwerp van het promotieonderzoek.

Floor en Kerstin verzorgen in opdracht van NWO vanaf november dit jaar tot in het voorjaar 2015 een aantal workshops voor deze groepen docenten.
   
   
Maatschappelijke relevantie belangrijker
De kwaliteit en maatschappelijke relevantie van een proefschrift vormen vanaf nu de belangrijkste beoordelingscriteria voor een proefschrift. Daartoe ondertekenden de samenwerkende Nederlandse universiteiten op woensdag 3 december jl. de San Francisco Declaration on Research Assessment (DORA). Dit is een opsteker voor de groeiende groep buitenpromovendi, die bij uitstek proefschriften afleveren die wetenschappelijke waarde en maatschappelijke relevantie combineren.
   
   
Herdruk in voorbereiding
Iets meer dan een jaar na lancering is de eerste oplage van het Handboek Buitenpromoveren bijna uitverkocht. Daarom zijn meldingen van (typ)fouten en omissies tot uiterlijk 31 januari welkom.
   
   
Wetenschapsvisie 2025
Het bedrijfsleven drukt een grote stempel op de richting van wetenschappelijk onderzoek. Nu wordt het tijd dat gewone burgers bepalen waar het geld heengaat, vinden minister Jet Bussemaker (PvdA) en staatssecretaris Sander Dekker (VVD) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in de Wetenschapsvisie 2025.

De inspraak van burgers moet al volgend jaar tot uiting komen in een Nationale Wetenschapsagenda. Het ministerie hoopt daarmee op meer draagvlak voor onderzoek en wil zo tegemoet komen aan de groeiende roep om maatschappelijk relevante studies. Dat is opnieuw een flinke steun in de rug van buitenpromovendi.
   
   
NRC Next over buitenpromoveren
"Terwijl veel promovendi op de universiteit worstelen om hun onderzoek af te krijgen, begint een groeiend aantal mensen aan een promotie náást hun werk." Dit zijn de eerste woorden van een twee pagina's groot artikel in NRC Next van 22 oktober over de groeiende belangstelling voor buitenpromoveren.
   
   
Handboek onder de kerstboom
Een gewaardeerd cadeau onder de kerstboom: het Handboek Buitenpromoveren. Als stille aansporing voor partner, vriend of collega die al jaren twijfelt over een promotie. Bij bestelling vóór woensdag 17 december nog ruim voor de Kerst in huis!

Maak € 54,95 (Europa € 65,95, wereld € 70,95) over op rekening NL44 TRIO 0781 3924 46 t.n.v. Basten - van Tiggelen, Nijmegen, onder vermelding van naam en bezorgadres. Zie ook handboekbuitenpromoveren.nl.
   
         
 - - -
Uitgever: Accent Grave vof | KvK 34075236 | BTW NL8001.54.058.B.01 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.